Proceseksempler kursister

Her er et eksempel på arbejdet med en drøm fra en kursist, fra mit gruppeforløb i tegneterapi i 2011:

Kursisten, en midaldrende kvinde, drømmer at hun holder en rotte i en papeske, og at rotten tisser på hende. En kvinde, som hun associerer med noget kreativt, står i nærheden.

Reflektioner til tegning 1:
Rotten bliver holdt fast. Den er lukket inde. Den tisser fordi den er bange og vil ud. Hænderne forhindrer den i at komme ud. Rottens kvaliteter er at den i mange ting springer fra det ene til det andet. (Det kunne være spring i emner hos andre mennesker, noget som irriterer mig). Den er også en der bider fra sig. Når det sker bliver jeg bange, og ked af det. Jeg ved ikke hvad jeg skal gøre når nogen bider, bryder mig ikke om at bide igen. Måske holder jeg rotten inde i papiret, fordi jeg ikke vil have den skal komme ud, for så bider den, og jeg bliver ensom. Og såret. Min hjælper er den kreative energi.  (Kvinden i farverige klæder.) Her kan jeg få råd.

Reflektioner til tegning 2, som er en forstærkning af billedelement i 1:
Den ulækre rotte. Den vil dø hvis ikke den får hjælp. Den har virkelig brug for at komme ud i lyset og få sol og luft. Den hænger dog ikke sammen med det der skal give den liv. Det er langt til træerne og solen, og himlen. Følelsen i tegningenen giver først frygt, og den er ulækker. Men frygten forsvinder. Det er jo synd for rotten. Den er ved at dø, og den har jo ikke gjort noget.

Reflektioner til tegning 3, som er en bagsidetegning til 2:
Dette sted er et meget smukt og godt sted at opholde sig. Her er lyst og smukt. Livgivende. Her hænger tingene sammen. Her er bjerge og meget frisk luft. Her er ro og ingen krav. Her skal man blot være til stede. Alt ånder fred og ro, og her er jeg funderet. Bjergene giver denne fundering.